Barnens Vikdalen

I morse satt jag vid frukostbordet och tittade på regnet som öste ner. Då kommer en pappa springande efter sin cyklande son. Utan regnkläder och med svärd i backfickan, trotsade han regn och kyla för att lära sin son cykla. (Eller sonen som just då nödvändigtvis ville lära sig cykla.) Vikdalsvägen har nämligen en liten lutning som gör den perfekt för att lära sig cykla. Oavsett väder kan vi sitta och se cyklande barn som nere på vändplan kämpar med en vinglig sväng eller testar en tvärbromsning.

 

Vikdalen är barnvänlig. Här finns ett dagis, en större lekplats och en egen ”kaninbur” för fotbollsspel. Gatorna, trädgårdarna, berget och skogen ger ytterligare möjligheter till lek och bus. Barnen här måste utveckla sina motoriska färdigheter tidigt. Just nu är det barnrikt här. Hälften av hushållen är barnfamiljer. Jag tycker att de har gjort helt rätt som flyttat hit.

 

För mig går barnen före mycket annat i livet. Inte bara mina egna utan alla barn borde ha mycket större rättigheter än vad de kan räkna med att få. Jag tror på FN:s barnkonvention som ett sätt att tillämpa detta. Därför blir man ju ledsen när man läser vad Barnombudsmannen kommit fram till i en ny studie om kommunernas tillämpning av Barnkonventionen.

 

Var tredje kommun trotsar barnkonventionen

 

Jag kan inte säga att jag är förvånad. Varför göra kommunala processer ännu mera långdragna och komplicerade genom att lyssna på och involvera barn? Vanliga kommuninvånare är redan ganska besvärliga.

 

Jag tror på att barns värld är magisk. De vet saker som vi vuxna inte vet. Det har fått uppleva saker som vi inte fick vara med om när vi var barn. Vi glömmer lätt bort att de är de som ska ärva denna värld efter oss. Om vi inte tar hand om dem så kanske vi inte kan räkna med deras lojalitet i framtiden.

 

FN:s konvention om barnets rättigheter

 

 

 

Om Pernilla

Boende i Vikdalen. Arbetar på söder och cyklar till jobbet när vädret tillåter.
Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.