Vikdalens historia

Ursprungligen tillhörde Vikdalen Järla gårds ägor. Ägorna sträckte sig över hela Sicklaön. Gården har genom århundraden haft ägare som Sten Sture, Gustav Vasa och i modern tid Wallenberg. Järla herrgård finns kvar och ligger mitt i Järla sjö bostadsområde.

I slutet av 1800-talet styckades området av från gården och stockholmsfamiljer byggde sommarvillor i dalen. Till Vikdalen tog man sig med ångbåt från Stockholm. Det var ett sommarnöjesområde.

Vid 1900-talets början blev Augustendal industriområde och arbetare från bilmotorfabriken flyttade in i sommarvillorna. Villorna blev arbetarbostäder. Fabriken finns kvar och är idag konferenslokalen Factory Nacka Strand.

Under nittonhundratalet skedde en långsam förslumning av området. Från att inledningsvis vara bebott av flertalet barnfamiljer blev det färre och färre invånare. Husen var omoderna och unga män befolkade dalen. I folkmun kallades området ”Nacka Bronx”.

Området saknade länge detaljplan bland annat på grund av arbetet med Värmdöleden. När Värmdöledens dragning beslutades 1965 inleddes ett planeringsarbete för Vikdalen. 1988 fastställde länsstyrelsen planen och ett omfattande förändringsarbete inleddes.

Detaljplanen för området föreskriver att ”bebyggelsen utformas på ett sådant sätt att hänsyn tages till områdets egenart eller kulturhistoriska värden”. När nybyggnation startades1996 så byggdes hus i stil med sekelskiftesvillorna: träpanelfasad, fönsterspröjs, snickarglädje, glasveranda och grusade gångar.

Idag finns inte mycket kvar av slummen. Ett generationsbyte har skett och barnfamiljerna dominerar igen. Vikdalen är till viss del tillbaka där man började. Som ett sommarnöje; lugnt, avskilt men ändå centralt, gammalt och ändå nytt, grönt och lummigt. 

 

Om Pernilla

Boende i Vikdalen. Arbetar på söder och cyklar till jobbet när vädret tillåter.
Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.